Vikingspil i Frederikssund
Hvad, hvem, hvorfor (&hvordan)? Og kom bag kulisserne.
Hvad?
Vikingespillet i Frederikssund startet i 1952 og køre stadigvæk hver sommer i en periode fra den 23 juni (Sankt hans aften hvor vikingerne i øvrigt kaster fakler på bålet) og sidste forestilling i år er den 16 juli.
(for mere info på www.vikingespil.dk hvis du ikke ønsker at læse det jeg skriver)
Der er billeder fra tidligere vikingespil
Vikingespillet er et ”nyt” stykke hvert år eller også er det en omskrivning af et tidligere vist stykke og der er jo en del af tage af.
Årets stykke er Harald Blåtand (2017) tidligere spillet i 2006.
Scenen er også ny hvert år da den jo skal passe til stykket så nogen gange har byggeholdet travlt.
Der har været alt lige fra en simpel scene med kasse på til stor ”borg” og det samme gælder kostumer dog med enkelte gengangere dog godt maskeret af dem der sidder i systuen. Rekvisitter bliver også lavet efter det der skal bruges i stykket.
Forfattere og instruktør skiftes ud en gang i mellem så det ikke bliver den ”samme genkendelige måde” i længere tid.
Det er en flok glade ”amatører” der lægger krop og sjæl ind i stykket. Både rolleindehaver og statister lever sig ind i rollerne som de har fået tildelt. Rolleindehaverne er ikke de samme hvert år så der også bliver plads til nyt blod. Der er dog nogle gengangere det kan man jo ikke undgå men de fleste bliver rokeret rundt så hvis man har lyst kan gå til audition og håbe på det bedste. Der er bare nogen der er en bedre skurk eller konge end andre.
Så hvis du ikke kender eller har hørt om det burde du overveje at tage en smut forbi, købe billet og nyde forestillingen i den skønne natur.
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Hvem?
Vikingerne i Frederikssund er lige fra de gamle gubber, unge og endda spædbørn.
I mange af hytterne er er flere generationer, familier og de nye vikinger som er mødt op og vil snuse til det. Mange af de unge er ”opvokset” dernede og man kan godt sige de har fået det ind med modermælken og har vikingeblod i årerne.
De fleste der starter dernede bliver for det meste hængende år efter år og det er også hyggeligt og sjovt at se hvordan de ”vokser” dernede. Det er noget helt særligt og kan ikke rigtigt forklares. De fleste siger det skal prøves og mærkes.
Hele spillet igennem er der liv i hytterne både før, efter spillet og i de små markeds boder.
En gang om året er der et stort vikingemarked hvor der sælges, ”byttes”, handles og rig mulighed for at børn kan blive underholdt med forskellige udfordringer.
Vikinger fra hele landet og endda også fra udlandet kommer med alt fra smykker, krydderier, våben, mjød, røget sild, tøj, skind og andet godt. Alt hvad en viking og andre godtfolk kan ønske sig.
I år (2017) er det fra den 23 juni (18-20), 24 juni (10-20) og slutter den 25 juni (10-16).
Hvert år kommer flere og flere vikinger til og vejret holder for det meste.
Efter spillet er der så vikinger der går i nogle forskellige grupper.
Det er f.eks. alcoholdet, de udstødtes klub, ligbærelauget, Q osv. osv. hvor der for det meste indtages en form for flydende væske gerne med lidt % i. 🤪
Nogle hytterne har til tider aftaler om at skulle mødes til en grill aften inde spillet begynder så man kan for diskuteret verdenssituationen, hvordan det går med spillet og nogle gange se hvor mange tilskuere der var dagen før.
På ”gaden” igennem Midgård ligger alle hytterne hvor de forskellige mennesker som deltager i spillet høre til.
Hver hytte har et navn fra vikingetiden Kæmnerhytten, Jungs borg, Tjalfe, Ydrasil, borgmesterhytten m.fl. og man kan for det meste komme ind og se hytterne hvis man spørger pænt.
Nogle af vikingerne for tilladelse til at slå telt op og stille campingvogn dernede så de mere eller mindre ikke forlader stedet mens spillet står på. Der er skam også dem der går på arbejde under hele spillet og stadigvæk møder op og så tager de sommerferie bagefter.
Nogen gange efter spillet (i weekenderne for det meste) bliver der holdt fest i de forskellige hytter og der kan startes en bølge af Hil (hyttens navn) efterfulgt af hil hil hil (alle i hytten råber så højt de kan) også er det næste hyttes tur. Bølgen kan dog også startes hvis der kommer besøgende som har været på guidet tur af en viking. En enkelt hytte har en sang som til tider synges til gæster i hytten eller dem der er på guidetur (hvis de er heldige).
Hvorfor (&hvordan)
Hvorfor gør de det og hvordan bliver det til? Det første er nok det letteste at svare på. Fordi det er en slags livsstil i den lille måned det står på. Det er nok også for at glæde/underholde publikum og at holde en tradition i live. Det er et fantastisk sted at opholde sig og stemningen er helt utrolig. Alle er ens og ingen er hævet over nogen 😉.
Dog er der en del der tror de er høvdinge men sådan er det jo når så mange mennesker er samlet et sted men der plejer at komme styr på det alligevel alle høvdingerne. 😀
Livet på vikingepladsen er et slags frirum hvor traditioner og venskaber bliver skabt. Vikingerne dernede ved hvad jeg taler om. Det er bare noget helt specielt og der er plads til alle om man er krøbling, gammel, ung, familie og hvis man bare vil prøve at snuse til stedet. Man ser frem til når prøverne starter og optakten til det hele går løs. Det er jo ikke bare at gå i gang, der er mange forberedende øvelser der leder frem til et stykke på knap 2 timer. Der ligger mange times og måneders forberedelser bag. 🙃
Først skal der findes et stykke så skal det udformes og evt. omskrives og rettes. Derefter skal scenen findes og op på et møde og først godkendes. Så kommer rollerne der skal jo findes de rigtige personer til dem og der er audition så til en film. Instruktør og andre skal udvælge så de rigtige personer som passer lige til den rolle de skal have besat. Når så de rollehavende er fundet skal der læse og indspilles på ”bånd” i et lydstudie det forgår over et langt stykke tid. Baggrundes musik laves og lægges ind så det passer i den fortælling og hvis der er specielle lydeffekter som lyn, torden og fugle lyd bliver det også lagt ind.
Når man så er nået så langt, skal der udsendes meddelelse til alle vikinger om hvornår prøver for statister starter, det plejer at være en gang i maj. Fra maj og frem til premiere er der så datoer hvor man møder op og man bliver instrueret i hvad man skal gøre og nogen for efterfølgende specielle opgaver som det skal udføre. Det kan være at bære borde/stole ind til jarleråd, sørge for at stille/finde rekvisitter frem eller at gøre klar til evt. sceneskift. Baggrundes liv skal der for det meste også instrueres i, der kan være scener hvor man skal stå stille (fryse), handels scener, lege blandt børn i baggrunden og andre småting. Instruktøren styre det med hård hånd og for alle i gang på scenen så ingen bare står og glor og triller tommelfingre. Det skal jo være så virkeligt som overhovedet muligt. Ting bliver tilføjet og taget ud af scener så det endelige resultat kan man aldrig være helt sikker på før 14 dage - en uge før premiere men det er jo det der gør det til noget helt specielt og unikt hver år.
😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉
Der er jo også det med kampene, de skal trænes og øves til ukendelighed så man ikke kommer til at slå en over fingrene med et sværd, det kan jo ske selv for den bedste. Godt nok er de ikke skarpe men som set før dernede kan de forvolde stor skade alligevel og en tur på skadestuen under spillet er ikke rart. Fægterne bruger timer, dage, uger og endda måneder på at træne med deres partner som de for tildelt i starten da det ikke bare at tage et sværd og begynde at hakke løs på hinanden. Jo mere du kender din partner jo bedre ser det ud når gnisterne flyver og nogen kan endda tilføje lidt mere. Der er nogle instruktør det har styr på tingende og for de nye der starter hjælper de gerne. De øvede kender jo hinanden og hvordan det forgår. Det er ikke altid de sammen rutiner hvert år og det er nok også et plus. For fornyelse fremmer forståelse og øvelse gør mester. Mange af fægterne har været der I mange år og har deres faste partner så de kender hinanden. Når de så har deres træning på det rene skal de jo også instrueres i hvornår de skal komme ind, hvordan de skal agere og opføre sig i scenen.
Vi må ikke gemme lurblæserne, det er jo dem der åbner stykket, spiller til og fra pause og slutter forestillingen af. Det er ikke bare at sætte munden til en lur og puste løs, det kræver også en del træning og det er ikke for alle. Ikke nok med de skal kunne noderne uden af, de skal også holde takten og kunne følge de andre lurblæsere. Det går ikke at står med et papir på scenen, er ude af takt eller for da sags skyld spiller en anden melodi end de andre. Desuden har lurende også forskellige tidspunkter de skal komme ind på og også tider hvor de ikke skal være på scenen. De eneste der ikke ændre sig ved dem hvert år er deres dragter. De er altid iført gullig kofte, rødt slag, sorte bukser, bælte, taske og drikkehorn om det er mand eller kvinde der er ingen forskel. 😋
Kostumerne står systuen for. De har gang i maskinerne hvert år på fuld knald. Der bliver tilføjet, sorteret, syet nye fantastiske kostumer hvert år så man kan komme derop og få det tøj der passer til den rolle man har med mindre man har noget selv dog skal det lige godkendes først så man ikke rander rundt i det forkerte farvestrålende bling bling tøj hvis man er tral. Der er jo specielle farver som ikke hører vikingetiden til og der er jo også forskel på en konge, en handlende, en skurk, en tral med mere. Det er ikke altid let men de gør et godt stykke arbejde på systuen og knokler hvert år som en gal. Der er altid noget nyt og fantastisk fra systuen hvert år. 👍
Når det kommer til scenen er den jo forskellig fra år til år og det står byggeholdet for. Nogle år skal de ikke lave så meget andre har de hænderne fulde og når det lige til tiden. Lige fra simple kasser, store kongeborge, scener i flere etager, jordhøje med dør i så man kan være derinde, alt hvad der er muligt at bygge kæmper byggeholdet med år efter år og de når det altid. Når scenen så er bygget er der nogen gange et store malerarbejde der kommer efterfølgende men det bliver altid nået til tiden om der så skal arbejdes ud til de sene nattetimer med lys på. Det er jo ikke bare lige at male en stor borg. Der skal jo tages højde for udsmykning, ting som symbolisere vikingetiden og det skal jo helst passe ind til alle scener. Så hvis man f.eks. er i underverden skal der laves noget der passer til det som evt. kan drejes eller fjernes så næste scenen er klar. Nogle år har der været forskellige store ting inde som også skulle laves. Der har f.eks. været en stor som skulle bære af 4 mænd, en kæmpe gøglervogn på hjul som skulle trækkes af 6 personer og den skulle kunne åbnes og ske noget i den. Sidste år (2016) blev der lavet specielle stole til en stort jarleråd så det er ikke småting der bliver lavet. 😉👍
Et par ting som man ikke altid lægger mærke til er dem der står for makeuppen (nogle rollehavende klare det selv), tilridning af heste også skal de jo lære de nye ting af kende så som lyd, statister og evt. dem der skal ride på dem. Ud over de 2 ”små” ting er der jo også forestillingsleder der slår på gong gongen 5 minutter til lurblæs til spillet starter og når pausen næsten er slut. Hendes job er at stå i kulissen og sørge for at forgår som det skal. At hive fat i folk hvis de ikke kommer ind til tiden, ikke opføre sig som de skal og få det hele til at fungere med statister og rollehavende det skal så lige siges at hun har kontakt med sin assistent som holder et vågent øje fra tilskuerrækkerne. 😎
Lyd, lys og specielle effekter bliver styret af 3 gutter så har kontakt til andre bag scene hvis noget skulle gå galt, mangle eller hjælpes med. Projektør og masser af lys skal også sættes op og lyset skal tilpasses til scener, steder og lyd som det hele går op i en større enhed. Lyd er vigtigt uden lyd ingen forestilling. Højtaler bliver hængt op og testet før hver forestilling så det fungere. Speciel effekts så som ild og røg bliver testet flere gange og tjekket før spillet starter hver dag. Speciel effekts manden har ligeledes kontakt med andre hvis der er brug for hjælp.
Walkkier er en vigtigt del på pladsen og er ladt op til hver forestilling. Ikke for dem på scenen skyld men alle de andre så som vagter, samaritter, hjælper, forestillingsleder, assistenter og alle de andre. Man skal jo kunne komme i kontakt med hinanden hvis det er noget galt som f.eks. hvis en bliver dårlig, en der kommer til skad så skal samaritterne tilkaldes, hvis nogen gå på scenen under forestillingen skal man have fat på vagterne eller hvis der skal komme heste ind skal vagterne jo sørge for at publikummer ikke er i vejen, hvis nogen af statisterne har det forkerte tøj på eller glemt at komme ind skal man have fat på forestillingslederen så det kan blive rette hurtigt. Det ser jo ikke smart ud hvis man er med i en forestilling der omhandler vikingetiden og man så render rundt i kondisko, har ur på eller også har den der har hovedrollen ikke er på scenen. Alle ting hænger sammen men der er ikke mange publikummer der tænker over det. Der er ikke mange der skænker alle dem der arbejder uden for scenen en tanke. Om det så er rengøringen, dem der rydder op efter gæsterne, samaritter, dem der gør scenen klar til hver spille aften, vagter, syerne, sminkørerne, dem bag scenen og alle de andre som for hjulende til at dreje rundt i det skjulte.
Når alt dette er styr på og mange måneders øvning i alt slags vejr er overstået kulminere det så Sankt Hansen aften også går det løs. Instruktøren slutter og forestillingslederen tager over. Fra tirsdag til søndag er der så forestillinger (mandage er hviledage og nogen gange også tirsdag). Det hele slutter en søndag. Efter tæppefald den sidste dag er alle med til at gøre rent, samle skrald op, rydde op i deres hytter og hjælpe hvor de kan. Når det så er gjort er der et velfortjent måltid på langhusets regning (resterne fra de riges bord) og man kan slappe af og glæde sig over et veloverstået vikingespil, hvor alt gik som det skulle endnu engang. Så er det bare at takke for i år og glæde sig til næste års vikingespil.
Praktisk info omkring priser og alt det andet.
Vikingespillet 2017 har premiere den 23 juni kl. 20.00 (efter spillet er der fakkeloptog til stranden hvor alle vikinger kaster fakler på bålet da det er en fast tradition) og sidste forestilling ruller over scenen søndag den 16 juli kl. 16.00 og spillet hedder Harald Blåtand.
Der er vikingemarked fra den 23 juni til og med den 25 juni. Så kom ned og oplev vikinger fra hele landet og udlandet sælge at hvad hjertet begærer. Der er også forskellige aktiviteter for børn og barnlige sjæle.
Til alle der ikke har lyst til at læse videre kan i få mere information på www.vikingespil.dk der står alt.
Der spilles tirsdag – søndag og mandag holdes der lukket da selv vikinger har brug for en enkelt fridag. Der kan forekomme enkelte tirsdag hvor der ikke er forestilling så det er en god ide at tjekke det ud på hjemmesiden.
Tirsdag – lørdag spilles der fra 20- ca. 22 og søndage er det fra 16- ca. 18
Hvis guderne er med os er der ingen aflysninger (sker yderst sjældent) og refunderinger af billetter hvis en forestilling skulle blive aflyst kan også læses mere om på hjemmesiden.
Priser for billetter
Voksne (15+) er 190 kr.
Børn (5-15) 50 kr.
Og børn under 5 år er gratis
Der er specielle også pakkeløsninger hvor man kan få en guidet tur på vikingebopladsen, igennem Midgård hvor alle hytter ligger, spisning og billetter til spillet.
(for mere info om det kan du finde på www.vikingespillet.dk)
Der er ingen faste/nummereret pladser med mindre du er handicap bruger så er bænkende markeret med blå farve og der er god plads til kørestolebruger. Der er også plads til at parkere barnevogne m.m. inde under træerne.
Så hvis du skal have en god plads er det en god ide at komme i god tid og lægge tæpper på de ønskede pladser. De fleste respekterer når der ligger et tæppe eller lignende de pladser er optaget. 👍
Parkeringspladsens slagmark styres af hjemmeværnets personale og flok i skrigende gule veste der er klar på at guide de glade og forventningsfulde gæster med at finde en holdeplads. 😙
Der er ligeledes specielle holdepladser til handicappede.
Der er gode toiletforhold og et handicap toilet for enden af toiletbygningen. De bliver gjort rent hver dag og toiletrullerne bliver også fyldt op. 👍
Der kan købes mad både i vikingespillets egen grill og Friggs. Maden er til en overkommelige pris og man kan sagtens blive mæt. Drikkevare kan købes både i mjødboden og i øl boden. Men pas på med mjøden det kan sparke som en hest, smager fantastisk og gerne af mere. Så det er en god ide at holde igen hvis man ikke har privat chauffør eller anden kørelejlighed. Politiet kan jo være ude lige den dag hvor man for en genstand for meget.
Der er skraldespand til affald og andet man føler skal derned i. De er dog ikke beregnet til svigermødre, umulige børn og andre spidse genstande. Dem bedes i afskaffe på en anden måde eller tage dem med hjem igen. 👍
Hvis man vil have et minde med fra vikingespillet kan der købes souvenirs så som smykker, træsværd m.m. og et blad der omhandler stykket og dem der er med i det.
Det kan ligeledes købes slik, is, popcorn, sodavand m.m. i boderne hvis man skulle få lysten til at forkæle sine børn, børnebørn eller bare har en sød tand. 🤪
Hvis man skulle gå hen og blive dårlig, skidt tilpas eller dejse om er vikingespillets samaritter der med det sammen for af hjælpe. De kan redde næsten alt bortset fra dårlige ægteskaber og hvad der nu høre dertil. 👍
Der er vagter som også er iført fantastiske skrigende gule veste (de er ikke til at overse) de står ved alle indgang så det er en god ide at huske/passe på sin billet når der er pause, da de skal vises når anden akt går af stablen. Vagterne er der for at hold styr på tingende og har øjne på næsten alle fingere. 🤩
Når luren gjalder for 3 gang starter spillet (de er ikke til at overhøre).😋
Der må gerne tages billeder under hele spillet og deles på de sociale medier så rygterne spredes om det fantastiske vikingespil i Frederikssund. Der er jo ikke noget som god reklame fra glade publikummer. 👍
😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀😉😀
En vigtig ting. Hvis det skulle finde på at dryppe under spillet bedes man venligst lade paraplyerne blive hjemme (måske iføre jeg en regnjakke eller købe et regnslag som til tider også er til salg i boderne) eller også placere jeg på de bagerste rækker da der ikke er meget ved at se et vikingespil hvis man sidder bag en med en opslået paraply. Det bliver også sagt hvis de har lovet regnvejr at paraplyerne skal være slået sammen. Hvis man nu alligevel skulle finde på at prøve med en opslået paraply midt på tilskuerrækkerne kan man være sikker på at vagterne kommer og påtaler at den bliver slået sammen. Man kan jo gå ind under træerne, medbringe regnjakke eller lige tjekke vejret inden man kommer så man er forberedt.